Punk.

Greg Graffin & Steve Olson:

Anarkia | Evoluutio: usko, tiede ja Bad Religion

Like 2011.

Se syksy sujahti lukemalla evoluutiobiologiaa ja kuuntelemalla Bad Religionin tuotantoa. Ei hassumpaa. Greg Graffin, Bad Religion -yhtyeen laulaja ja evoluutiobiologi, on tienristeyksessä seisova visionääri. Toinen jalka tieteen puolella, toinen luovuuden. Kävi niin, että esitin hänelle joitain tarkentavia kysymyksiä ja äidyimme kinastelemaan erään albumin ilmestymisvuodesta. Kuka on tämä sekopää, joka kinaa tuotannosta sen tekijän kanssa! Graffin ihmetteli tarkkuuttani, mutta sehän oli vain yksi vuosiluku, vaivattomasti löytyvä tieto. Enemmän minua kääntäjänä kauhistutti, miten onnistuin eukaryoottien, moraalisten terroristien ja elinkelpoisten hybridien maailmoissa.

No, tykkään loppuviitteistä ja pienistä pränteistä, punkista, floorasta & faunasta, erityisesti puista, laulamisesta, kelailusta, uskontojen kyseenalaistamisesta ja ikäisteni älykkäiden ihmisten ajatusmaailmasta, joten oloni oli kotoisa. Olin löytänyt itselleni siksi talveksi eräänlaisen ekologisen lokeron.

Greg käy suoraan asiaan:

Auktoriteetit ovat aina tuottaneet minulle ongelmia. Kolmannella luokalla Lake Bluffin alakoulussa Milwaukeen liepeillä opettajani Wanda Rood tiesi minun inhoavan sitä, että minua kutsuttiin koko nimelläni Gregory. Perheeni ja ystäväni sanoivat minua Gregiksi ja olin vimmoissani, kun neiti Rood halusi nöyryyttää tai säikäytellä minua käyttämällä ristimänimeäni Gregory. Lopulta kävi niin, että eräänä päivänä juttelin tunnilla liian innokkaasti ystävieni kanssa ja neiti Rood kysyi: ”Gregory, onko sinulla kenties jotakin kerrottavaa meille kaikille?” Minä vastasin: ”Älä kutsua minua Gregoryksi, Wanda.”

Kun äiti kuuli, mitä olin tehnyt, häntä nauratti. ”Joudut vielä vaikeuksiin ison suusi takia”, hän sanoi. Ja niin jouduin, varsinkin äidin palattua rehtorin puheilta. Mutta äiti moitti minua ja veljeä lapsuuden uppiniskaisuudesta tai omapäisyydestä vain harvoin. Ehkä hän ajatteli, että pahankurisuuden tukahduttaminen tekisi selvää myös hyväntahtoisuudesta.

Greg Graffin Liken sivuilla