Kova luu.

Jarmo Stoor:

Prässi

Into 2021. Kansi: Mika Tuominen.

Jarmo kuvaa jäljittelemättömän omaäänisesti ja kumartelematta kokonaista ihmiselämää yhden kädenvääntöottelun kautta. Ajat solahtelevat toistensa läpi, mutta rakenteen idea, tarinan kuori, pitää kutinsa niin hyvin, että siitä voisi piirtää kauniin kaavakuvan.

Kerrontahetki on kädenväännössä, urheilun hiessä, hajuissa, sinnittelyssä, uupumisessa, mutta sen kautta myös kaikki muu on läsnä. Sydänverellä ja huumorilla. Dialogissa ja ajatuspuheessa puhutaan hoon päälle niin kuin Jarmon lapsuudenmaisemissa Enontekiöllä on tapana. Prässi on kolmas toimittamani Jarmon teos, Jarmolle kaikkiaan jo yhdestoista.

Jarmo kommentoi:

Romaanissani Prässi kohtaavat kaksi suurta intohimoani, kirjoittaminen ja urheilu. Tieni on kulkenut tavallisuudesta poiketen kirjailijasta urheilijaksi. Lapsuuden raskaasta työstä saatu selkävamma pakotti minut hankkimaan kirjailijan istumatyön rinnalle urheiluharrastuksen, joka ensin se oli rugby, myöhemmin mukaan tuli kilpakädenvääntö. Rugby on nyt jäänyt, mutta kädenvääntöä harrastan yhä kilpaa.

Latistajien ääniteos Prässi, puhujana Jarmo Stoor