Ryhti.

Eveliina Talvitie:

Vanha nainen tanssii

Into 2021. Kansi: Emmi Kyytsönen.

Eveliina sanoi (muistinvaraisesti siteerattuna): ”En halua kirjoittaa niin kuin pitäisi kirjoittaa, niin kuin odotetaan kirjoitettavan. Haluan vapautua! Jos sitten tulee paskaa, niin ainakin se on mun omaa paskaa!” Minä sanoin: ”Sitten anna mennä vaan! Tee niin. Jos sun täytyy, niin sitten täytyy.”

Eveliina kirjoitti Vanha nainen tanssii -kirjan, joka on osapuilleen parasta shittiä, mitä olen lukenut iästä, naiseudesta, ihmisyydestä. Hän haastatteli kymmentä naista aiheina tanssi, vanhuus, naiseus, oleminen. Ja kirjoitti haastattelujen lomaan omia näkemyksiään, jotka kannattelevat tekstiä ryhdikkäästi. Musta huumori kukkii. Jyri Pitkäsen ilmeikkäät kuvat kruunaavat teoksen, jonka notkea ulkoasu on graafikko Emmi Kyytsösen.

Eveliina kommentoi:

Tarja viilaa oman työnsä aina viimeistä piirtoa myöten ja edellyttää sitä samaa kirjailijaltakin. Vanha nainen tanssii -kirjan käsikirjoittaminen ja kustannustoimittaminen oli vaativaa jo senkin takia, että kokonaisuus muodostuu niin monista elementeistä. Omakohtaisuudesta, haastatteluista, yleistiedosta ja visuaalisuudesta. Yhteistyömme oli antoisaa, paikoin miltei terapeuttista.

Emmi kommentoi:

Tarja oli monipolvisessa prosessissa tarkka ja napakka, ja hallitsi oivallisesti projektin monet rönsyt ja käänteet. Aikataulu piti, ja kokonaisuus oli kaiken aikaa Tarjan kontrollissa, mikä on graafikon(kin) puolesta mahtavaa.

Vanha nainen tanssii Innon sivuilla