Siemeniä.

Timo Kiiskinen:

Vesa-Matti Loiri: pyhät tekstit. Syntytarina

WSOY 2016. Kansi: Ana Mitrunen.

Aluksi Timolla oli lauluntekijänä nippu sävellyksiä, jotka olivat syntyneet valikoitujen pyhien tekstien pohjalta. Ajatuksena oli soololevy, mutta Kaiho-kollektiivin luottomiesten kesken kehkeytyi idea saada laulajaksi Vesa-Matti Loiri. Timo kiipesi levyntekemisen vuorta kolme vuotta. Sen jälkeen myös Loirin lauluosuudet oli äänitetty Islannin sopivan karuissa maisemissa.

Olen suuri making of -teosten ystävä, koska minua kiinnostaa millaisista elementeistä, miten, miksi ja kenen käsissä jokin kokonaisuus on syntynyt. Albumi Pyhät tekstit valmistui ja valmistui samanniminen kirja, jossa risteilee tekijöiden ajatuksia, keskusteluja, upeita kuvia Islannin studiosessiosta, laulujen sanat ja nuotit. Erityisen kirjasta tekee se, että Timon tekstistä huokuu aihepiirin syvällinen tuntemus.

Timo kommentoi:

Tämä kokonaisuus oli yksi mielenkiintoisimmista joita olen urallani saanut tehdä. Tekstit, musiikki, Vesku ja erityisenä lisänä kirja. Laulut ovat hetkessä, hetken kuvia ja tunnelmia, se on minulle tuttu ilmaisumuoto, ja välillä olen niissä onnistunutkin ilmaisemaan sen mitä halusin. Kirjan kirjoittaminen on kuitenkin aivan eri asia. Pitkä teksti, sanajärjestys, kieliopillinen tarkkuus ja vielä draamallinen kaari, joka pitää lukijan mukana tarinassa.

Kun aloin kirjoittamaan ensimmäistä kirjaani Pyhät tekstit ajattelin etten osaa. Ja hyvin nopeasti minulle kävi selväksi että olin oikeassa, en osannut. Tarjan ystävällisellä avustuksella, eli yksityiskohtien piinaavalla tarkastamisella, lähdetietojen uuvuttavalla etsimisellä ja kirotun sanajärjestyksen pohtimisella ynnä muulla minulle vastenmielisellä työllä, jonka Tarja puolestani teki, kirjasta tuli itse asiassa hauska, jäntevä ja jollain ponnistamattomalla tavalla syvällinen kuvaus meistä isojen kysymysten äärellä.

Kyllä, osaan ilmaista itseäni sanoilla. Mutta kirja on minulle muotona vieras, kohtuuttomine vaatimuksineen. Myönnän etten osannut, mutta puolessa välissä projektia ymmärsin, ettei minun tarvitse.

Riitti että Tarja osasi.

Pyhät tekstit WSOY:n sivuilla

  1. |
  2. Toimitukset
  3. |
  4. Ihmiset
  5. |
  6. Siemeniä.