Aino.

Jenni Kirves:

Aino Sibelius: ihmeellinen olento

Johnny Kniga 2015. Kansi: Ana Mitrunen.

Historioitsija Jennin asiantuntevalla, älyllisen inhimillisellä otteella piirtyy monitahoinen, ristiriitainenkin kuva ihmisestä, jonka suuri yleisö tunsi parhaiten kuuluisan säveltäjän vaimona. Luonnollisesti Aino Sibelius oli paljon muutakin.

Hätkäyttävin oivallus Ainon elämäntarinasta oli se, että tuon ajan terävillä koulutetuilla naisilla ei ollut kovinkaan kaksisia uranäkymiä, ja parhaimmillaankin heidän saavutuksensa esimerkiksi taiteen alalla luettiin harrasteiksi. Siten sopiva naimakauppa saattoi olla skarpin mimmin paras vaihtoehto, ja aivan täydellistä tietenkin, jos valoisien tulevaisuudennäkymien perustana oli rakkautta, kiintymystä, viehtymystä, hellyyttä. Toisaalta ei ehkä kovin kaukaa haettua vieläkään…

Jenni kommentoi:

Aino Sibelius oli tunteiden tulkki ja rakkauden nero, mutta muusa tai uhri hän ei ollut. Tarjan kanssa tätä kirjaa oli sekä helppo että hauska tehdä. Naurettiin paljon, vaikka minulla oli silloin murheellinen elämänvaihe meneillään. Tai ehkä juuri siksi. Ihmiset olisivat ihmeissään, jos tietäisivät, miten hillittömän hauskaa kirjan tekeminen voi olla. Oli suorastaan nautinto kirjoittaa jostain muusta kuin sodasta välillä. Tarja patisteli minua lisäämään tekstiin omaäänistä analyysia ja omasta mielestäni sainkin hänen avullaan tässä kirjassa jotain todella oleellista esille Aino Sibeliuksen persoonasta.

Aino Sibelius Johnny Knigan sivuilla