Jätit.

A. W. Yrjänä:

Joonaanmäen valaat

Johnny Kniga 2017. Kansi: Mika Wist.

Akin henkilögalleria Joonaanmäen valaissa herätti minussa ihmetystä, kunnes äkkäsin, että oikeastaan tarinan päähenkilö ovat kaikki kirjan henkilöt yhteensä. Lyyrisellä kertomuksella on minä-kertoja, mutta tapahtumien edetessä minä vaihtuu meiksi. Hahmot ovat ikään kuin kollektiivinen yksikkö, milloin ponnekas, milloin höpsö, oivaltava tai ilotteleva.

Ryhmähenkilön maailma on tyynnyttävän irrallaan nykyajan yhteyslaitteista, nämä ihmiset nimittäin kommunikoivat kasvotusten. Siellä valaat uiskentelevat, aallot lyövät ja maailmat solahtelevat toistensa läpi arkisen suomalaisista merenrantamaisemista vedenalaisiin todellisuuksiin ja kepeästi, kepeästi kerronta sukeltaa kauas, kokonaan toiseen. Tarina pakenee merihevosen viehkeydellä pakottavia genrehäkkejä ja lukijakohderyhmiä. Olisiko niin, että se on käypä kaikille, jotka ovat oppineet lukemaan ja toisinaan huokailevat elämänsä tylsyyttä. Erityismaininta ensyklopediallisen tekstin olemuksesta, joka lainaa niin runolta kuin proosalta.

 Aki kommentoi:

Valaat oli ensimmäinen romaanini. Olin julkaissut nipun kirjoja, enemmän musiikkialbumeita, mutta elinikäisenä himolukijana romaaniin oli pelottavaa ryhtyä. Minkä äänialan valitsen, minkä kulman löydän kerrontaan, keistä kerron, mikä heitä liikuttaa.

Sen tiesin, että haluan katsoa ihmisiä toiminnan, en psykologian kautta. Päädyin muotoon, jossa toimija on pieni, eksentrinen yhteisö. Yhteisön eteen nousee sivilisaatiota uhkaava salaisuus, jota he eivät voi paljastaa kenellekään. Heidän on ratkaistava uhka keskenään resursseilla, jotka heillä on.

Sekalainen sakki melko hyväsydämisiä, vähän toheloita eksentrikoita oli käsitykseni siitä, keitä tarvitaan pelastamaan maailma. Heidän voimavaransa on kokemushorisonttien yhdistämisessä. Eri kieliä, ikäkausia, ammattitaustoja ja kulttuureja edustavat ihmiset raahataan seikkailuun, jossa jokaisen tiedolle ja osaamiselle on paikkansa. Tein kirjaa kolme vuotta, suurimman osan työstä tein talomme terassilla Joonaanmäellä. Tarinan jokaisen henkilön esikuva asuu puolen kilometrin säteellä pihastamme. Myös puoliksi näkymättömän kirahvin.

Joonaanmäen valaat Johnny Knigan sivuilla