Muisti.

Saara Henriksson:

Syyskuun jumalat

Into 2017. Kansi: Nina Kairisalo.

Sananmukaisesti fantastinen kertomus, jossa kaupunki ja sen vaihtoehtoiset historiat soittavat henkilöhahmoja. Keskushenkilö, lievästi elämässään eksynyt amerikkalainen Paul, on hyvällä tavalla toinen liikkumaan Budapestissa ja aistimaan, onko absurdissa muutoksentilassa ympäristö vai muljahteleeko oma psyyke. Historiako sekoilee vai muistot muuttuvat.

Kertomuksessa historia on valloittajien, tarkkailijoiden, vapauden, totuuden ja löydettyjen. Tässä järjestyksessä. Muistot ovat monien, ei vähiten arkkityyppisesti askarruttavan Stella-rouvan. Saaran kerronnassa on niitä hohtavia hetkiä, jotka jäävät värisemään mieleen tunnelmaksi kiteytyneenä. Syyskuun jumalat on kolmas Saaran romaani, jonka olen toimittanut. Kokeilin uutta työvälinettä, jonka nimesin Läpimenoksi. Saara ja minä siis istuimme sohvalle ja puhuimme kirjan läpi alusta loppuun. Upea kokemus.

Saara kommentoi:

Tätä kirjaa tehtiin useampi vuosi. Kuten muidenkin projektien kohdalla, Tarja lähetti aloituskysymykset, joissa minun piti pohtia keskeisten henkilöhahmojen ja elementtien roolia tarinassa. Hän teetti myös synopsiksen, johon Syyskuun jumalat on pohjimmiltaan aikamatkatarina, joten sen saaminen loogiseksi tuotti huomattavasti enemmän päänvaivaa kuin ”yksitasoisen” romaanin kirjoittaminen. Eräässä vaiheessa kokeilimme kirjoittaa tarinassa esiintyvistä historiallisista ja kuvitteellisista henkilöhahmoista ”miniartikkelit” osioiden alkuun kuin tietosanakirjassa, mutta nämä eivät päätyneet lopulliseen versioon. Syyskuun jumalissa on jotakin samaa kuin esikoisromaanissani Moby Dollissa: ensimmäisessä esiintyi kaikkitietävä puhuva valas, toisessa puhuva ja elävä patsas.

Saara Henriksson Osuuskumman sivuilla