Murhe.

Tuomas Hoppu (toim.):

Kansa taisteli: sodan monet todellisuudet

WSOY 2012. Kansi: Laura Rahinantti.

Ilta-Sanomien ja WSOY:n järjestämän Kansa taisteli -kirjoituskilpailun parhaimmisto samoissa kansissa, sotasukupolvemme muistelua vuosilta 1941–1944. Kirjassa oli suoraan sanoen kunnia olla mukana, koska kirjoittajat ovat iäkkäitä ihmisiä, jotka ovat kokeneet sodan, kuka taistellen, kuka kotirintamalla. Lapsena, aikuisena.

Äärimmäiset kokemukset ovat lopulta hyvin yksityisiä ja kokoelman kirjoitukset välittävät melkoisen tunnekirjon. Niissä on se itse koetun hehku, tosin tuhannesti paljaampana ja palavampana kuin toisenlaisessa itsetekstissä, aikamme autofiktiossa. Kansa taisteli –tarinoista pusertuu esiin yksi kielen tärkeimmistä sanoista. Koti. Kokoelman asiantuntijatoimittajana oli historiantutkija Tuomas Hoppu. Minun tehtäväni oli hellävaraisesti hioa tekstejä niin että ne esiintyisivät parhaimmillaan mutta säilyttäisivät silti ominaislaatunsa.

Tuomas kommentoi:

Muistan, että aineiston saatuani lajittelin tekstejä kolmeen pinoon: kirjaan, ehkä kirjaan ja ei kirjaan. Tekstejä lukiessani minulle valkeni konkreettisesti, että sodistamme ovat enää kertomassa lähinnä tapahtumat nuorena kokeneet. Aika oli tehnyt tehtävänsä, veteraanit alkoivat olla poissa. Se oli omalla tavallaan surullista.

Kansa taisteli -maistiainen