Sari Näre & Jenni Kirves (toim.):
Ruma sota: talvi- ja jatkosodan vaiettu historia
Johnny Kniga 2008.
Ruma sota on nimenä hyvä ja vieläpä pakkaa lavean aiheensa kahdeksi järeäksi sanaksi. Ennakkoluulottomat nuoremman polven yhteiskuntatieteilijät Sari Näre, Jenni Kirves, Ilkka Levä, Ville Kivimäki, Tuomas Tepora, Jussi Turtiainen ja Atte Oksanen tarttuivat sotiemme puolipyhään aiheeseen ja näyttävät siitä ei niin kauniita eikä niin tuttuja tai tarunhohtoisia puolia. Käsitellyiksi tulevat propaganda, julmuudet, metsäkaartilaisten kohtalo, lasten kokemukset, nälkä, puute ja köyhyys sekä toinen aina yhtä ajankohtainen kolmikko seksi, väkivalta ja päihteet.
Teos on ennakkoluulottomuudessaan jykevä. Eikä se isiemme, äitiemme ja isovanhempiemme työ tai elo kirjasta mitenkään himmene tai happane, saapahan ehkä vähän totuudenmukaisemman vaatetuksen. Tieto-Finlandia-ehdokas 2008.
Sari kommentoi:
Ruma sota avasi silmiä sodan julmalle todellisuudelle ja järjettömyydelle torjuntavoittoa ja erillissotaa korostaneen talvi- ja jatkosotaa koskevan muisteluvaiheen jälkeen. Kirjan merkitys on ollut muistuttaa meitä siitä, että sankaritekojen hintana ovat menetykset, kärsimykset, petetyt unelmat ja seuraavillekin sukupolville periytyvät traumat. Sodan haavoja on hoidettu vaikenemalla. Ruma sota sanallistaa kipeitä sotakokemuksia, jotka sattuvat vieläkin.
Jenni kommentoi:
Veteraanit eivät olleet ihmistä kummempia ja juuri se inhimillisyys teki heistä todellisia sotasankareita. Tarja piti huolen siitä, että hänen käsissään tekstini muuttuivat vielä piirun verran paremmiksi. Hän vaati minua ylittämään itseni ilman, että se tuntui painostavalta.