Sauma.

Anu Kantola & Hanna Kuusela:

Huipputuloiset: Suomen rikkain promille

Vastapaino 2019. Kansi: Mirkka Hietanen.

Kun yhdistetään tärkeä mutta vähän tutkittu aihe, mullistava tutkimusaineisto ja kaksi terävää kirjoittajaa, syntyy suurenmoisia tuloksia. Viestinnän professori Anun ja kulttuuritutkija Hannan Huipputuloiset on kaleidoskooppimainen muotokuva Suomen rikkaimmista, heidän ajatuksistaan, asenteistaan. Perijöiden, yrittäjien ja ammattijohtajien maailmankuva avaa uuden näkökulman yhteiskuntaan, väläyttää esiin huikeiden mahdollisuuksien Suomen, koleahkon maan.

Erityisesti mieleeni on etsautunut, mitä eräs haastateltava, mielipiteineen tosin kohtuullisen yksin, kertoi letkauttaneensa sukulaiselleen tyyliin, että älä sitten soita palokuntaa, kun mökkisi on tulessa, koska et verojakaan maksa. Ehkä selvää, ehkä ei, joten sanon sen ääneen: Vauraalla väestönosalla on yhtä ja toista enemmän kuin muilla, mutta kaikki ansaitsevat oikeudenmukaisen kohtelun. Muun muassa siksi Huipputuloiset ei ole hyvä kirja vaan erinomainen. Tieto-Finlandia-ehdokkuus 2019.

Anu kommentoi:

Miten tehdä kiinnostava kirjasta, jossa aineistona on tuhansia sivuja ihmisten puhetta itsestään. Tarvitaan Tarja, joka ajattelee sekä hyvin isoja että ihan pieniä asioita. Mikä on kirjan idea, kuinka se rakennetaan sitaatti sitaatilta ja viedään loppuun kesähelteillä deadlinen painaessa. Huipputuloisilla oli huippueditori.

Hanna kommentoi:

Tarjalla on pettämätön ja horjumaton kielen taju, mutta ennen kaikkea Tarja on töitä tehdessään paitsi jämäkkä ja kursailematon myös empaattinen – eli juuri sellainen ammattilainen, jota kirjoittaja kaipaa kamppaillessaan tekstinsä viimeistelyn kanssa.

Huipputuloiset Vastapainon sivuilla