Se ruoka.

Taru Anttonen & Jukka Vornanen:

Lihansyöjien maa: miksi suomalaisten ruokavalion on muututtava

Into 2016. Kansi: Elina Salonen.

Lihansyöminen herättää suuria tunteita. Johtuisiko ainakin osin siitä, että monien ruuallakin on ollut vielä eläessään tunteita. Kiisteltyyn aiheeseen tarttuvat kirjoittajat ovat ihailtavan rohkeita. Hattu päästä.

Lihansyöminen on aikamme avainaiheita. Se on keskeinen ilmaston ja maapallon, etiikan ja ihmisen oman terveyden kannalta. Lihansyöjien maa on tietopaketti, joka kertoo rehdisti näkökulmansa alaotsikossa. Monien näkökulmien, haastattelukirjon, kattavuuden ja perehtyneisyyden lisäksi tekijäkaksikkoa on syytä kiittää siitä, että teos ei pyri moittimaan tai tuomitsemaan vaan herättämään ajatuksia ja keskustelua. Ja juuri sitä tällaiset aiheet kaipaavat. Kirjan kirjoittamisen aikaan Taru työskenteli Naisasialiitto Unionin pääsihteerinä ja Jukka oli väitöskirjaa valmisteleva kulttuurihistorian tutkija.

Taru kommentoi:

Lihansyöjien maa oli kirja, joka täytyi tehdä. Se oli meille molemmille kirjoittajille oppimisprosessi. Vierailimme kirjan tiimoilta maatiloilla ja teurastamossa ja keräsimme uutta tietoa aiheesta, joka on yhteiskunnallisesti ja eettisesti valtavan tärkeä.

Emme olleet Jukan kanssa kumpikaan kirjoittaneet aiemmin tietokirjaa, joten kustannustoimittajan kanssa käydyt keskustelut tekstistä ja koko kirjan kirjoitusprosessista olivat äärettömän arvokkaita. Tarja ei päästänyt kirjailijaa helpolla, mikä ei aina ollut miellyttävää, mutta mitä arvostan suuresti. Minusta tuli Tarjan kanssa työskentelyn myötä parempi kirjoittaja. Ja mikä parasta: teimme kirjan, josta saamme kaikki olla ylpeitä.

Lihansyöjien maa Innon sivuilla