Tupla.

Antti Vihinen:

Sibelius & Mahler: kohtaaminen Helsingissä

Into 2018. Kansi: Elina Salonen.

Hyvän kirjan rankana monesti on yksi tavattoman vahva oivallus. Sibeliuksessa & Mahlerissa se on Antin oivallus, joka pohjautuu perehtyneisyyden lisäksi ennakkoluulottomasti toimivaan päähän: näillä kahdella päällisin puolin hyvin erilaisella säveltäjällä on yllättäviä samankaltaisuuksia elämäntarinassaan. Tuplaelämäkerta!

Mahtavan lisän aiheeseen tuo tietenkin se historiallinen tosiasia, että säveltäjät ovat tavanneet toisensa Helsingissä syksyllä 1907. Kirjan kuvamateriaali koostuu erilaisista kahden kuvan aihepareista, jotka kuvallistavat säveltäjien elämänpolkujen samankaltaisuuksia. Aikajanojen suurena ystävänä voin todeta, että kirjassa on erityisen ihastuttava ja tiedokas aikajana, joka yltää säveltäjäkaksikon syntymästä 1860-luvulta Sibeliuksen kuolinvuoteen 1957. Graafikko Elina Salosen käsialaa.

Antti kommentoi:

Nuoruuteni rokkiaikoina minulla oli ilo työskennellä äänitysstudioissa kahden suurenmoisen tuottajan kanssa: Heikki Silvennoisen ja T.T. Oksalan. Kerran juttelin T.T:n kanssa työnjaosta biisin tekijän ja tuottajan välillä. ”Sinä teet biisit, mutta yhdessä me panemme ne soimaan”, T.T. sanoi. Tarja tarkoittaa samaa minun kirjoilleni: minä teen tekstin, mutta yhdessä se saadaan soimaan.

Sibelius & Mahler Innon sivuilla