Kuosissa.

Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen & Annina Vainio:

Marimekko: suuria tunteita, isoja kuoseja

Into 2015. Kansi: Ana Mitrunen.

Vahvoja ihmisiä, erityisesti naisia, luovuuden ja bisneksen herkullisessa risteyksessä, sitä on Marimekko. Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen ja Annina Vainio olivat mukana Wahlroos-kirjan tekijätiimissä ja hyödynsivät Marimekossa tutkivan toimittajan työkalupakkiaan, mutta he eivät unohtaneet monisärmäisen ja monien vuosikymmenten yli levittäytyvän aiheensa vaatimuksia. Suurta sydäntä. Niinpä kirjasta tuli kuin elävä olento, jolla on virkeä ilme, tuoretta sanottavaa, kiehtova menneisyys. Vaatetus on valmistettu pikantista moniulotteisesta tekstistä ja viimeistelty sopivin asustein: kolmella kuvaliitteellä, aikajanalla ja henkilöhakemistolla.

Kirjatiimistä ei sovi unohtaa ripeitä taustatoimittajia Kaisa Läärää, Karoliina Kantolaa ja Päivi Kerolaa (Päivi oli mukana myös Wahlroos-kirjassa) ja näkemyksellisiä kuvaajia Nina Karlssonia ja Otto Pontoa. Osaavassa tekijätiimissä kustannustoimittaja on ikään kuin luotsi, joka saapuu alukselle varmistamaan, että paatti on kurssissa ja korjaa piirun verran, jos tarvis. Tieto-Finlandia-ehdokas 2015.

Esa Koivuranta kommentoi:

Kustannustoimittajamme Tarja Lipponen oli mukana kirjahankkeessa ideointivaiheesta lähtien. Tarja auttoi hahmottamaan kirjan rakennetta ja sen eri osasia. Hän oli myös aikatauluttamassa hanketta ja piti huolen, että työ eteni ja aikatauluista pidettiin kiinni. Tekstin tuottamisen näkökulmasta Tarjan panos oli antoisa: muistan olleeni kävelemässä mökkitiellä, kun Tarja selitti puhelimessa, miten tärkeää kirjoittajan oma ääni journalistisessa tekstissä on, kantaa ottamatta ja omia ajatuksia ja mahdollisia asenteita sen enempää paljastamatta ja lukijalle kertomatta. Tuon puhelun jälkeen kirjan ja Marimekon itsensäkin harmaaseen Amer-aikakauteen syntyi punainen lanka ja pukumiehet saivat kirjan sivuilla värit. Tarjan opit ovat pysyneet mielessä sittemminkin ja koen, että tuo pieni palopuhe on kehittänyt ja kypsyttänyt minua kirjoittajana ja tarinoiden kertojana. Marimekon historia on täynnä herkullisia yksityiskohtia ja värikkäitä tapahtumia, ja sellaisia voi halutessaan löytää kirjankin tekoprosessista. Lopputulos on kuitenkin yhtenäinen, hiottu ja asiallinen mutta samalla viihdyttävä, ja se on ennen kaikkea koko tiimin ansiota – niin kuin ehkä kirjan kohteenkin kohdalla.

Marimekko Innon sivuilla