Särmät.

Tuomo Pietiläinen & Tutkiva työryhmä:

Wahlroos: epävirallinen elämäkerta

Into 2013. Kansi: Ana Mitrunen.

Loistelias aihe, tinkimätön tavoite, uuras työryhmä, tutkivan journalismin keinot. Jämerä lopputulos. Teos syntyi, kun toimittaja Tuomo, Helsingin Sanomien tarmonpesä, oli Tampereen yliopistossa journalistiikan vierailijaprofessorina 2012–2013 ja kokosi työryhmän 25 journalismin opiskelijasta.

Minulla oli suuri ilo olla mukana luotsaamassa kirjahanketta, joka syntyi kapteeni Pietiläisen komennossa. Kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin kivet käännettiin. Särmikästä Wahlroosia varten tehtiin yli 200 haastattelua, pengottiin kymmeniä arkistolähteitä, hyödynnettiin verkostoanalyysia. Inspiroivaa. Graafikko Ana Mitrunen sai meiltä aikamoisen määrän aineistoa, josta loihti kompaktin järkäleen.

Moniulotteiselta kohteelta ei kysytty. Kun elämäkerran keskushenkilö muistelee itse, tuloksena on enemmän tai vähemmän henkilöön kiertyvä, persoonan vääntämä teksti. Mielenkiintoista toki sekin. Kun sitten kohteelta ei kysellä, asiat on punnittava moneen kertaan ja tarkisteltava useista lähteistä. Jälkimmäinen vaihtoehto lie monesti lähempänä ”totuutta”, vaikka tuntuisi olevan kaukana henkilökohtaisista totuuksista. En muutenkaan lörpöttele keskeneräisistä töistä enkä aina valmiistakaan, mutta Wahlroosissa edettiin sammutetuin lyhdyin puolisen vuotta, jotta työrauha säilyisi.

Lämpöisiä ajatuksia kaikille työryhmän jäsenille: Peppiina Ahokas, Nelli Ahosola, Heta Hassinen, Anna von Hertzen, Anna Humalamäki, Johanna Junttila, Päivi Kerola, Esa Koivuranta, Susanna Kosonen, Hanna Laukkanen, Pekka Leiviskä, Karoliina Liimatainen, Juho Maijala, Päivi Mattila, Anna-Sofia Nieminen, Maarit Nykänen, Kati Pehkonen, Sanna Raita-aho, Katri Simola, Tuija-Tiitta Sorjanen, Helmiina Suhonen, Iida Tikka, Päivi Tohmo, Mari Uusivirta & Annina Vainio.

Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon ehdokas 2013.

Tuomo Pietiläinen kommentoi:

Tarja Lipponen työskenteli 2012–2013 kustannustoimittajana niin kunnianhimoisesti, että 26 tekijän projekti Björn Wahlroos: epävirallinen elämäkerta pysyi kasassa ja oli valmis kauan ennen määräaikaa. Tarja teki tinkimätöntä työtä jokaisen yksityiskohdan parissa, mikä johti ällistyttävän hienoon lopputulokseen. Tarja vaati työryhmältä paljon, mutta vielä enemmän itseltään.

Hanna Laukkanen kommentoi:

Työskentely yhdessä oli mukavaa, sujuvaa ja lopputulos oli onnistunut.

Mari Uusivirta kommentoi:

Tarja luotsasi monipuolista joukkoa lämmöllä ja taidolla. Kiitos myös editointiopista!

Johanna Junttila kommentoi:

Ihmisen täytyy olla vähän hullu, jos hän suostuu kustannustoimittajaksi 26 journalistin yhteiseen esikoisteokseen. Ja erittäin jämäkkä, kärsivällinen ja osaava, kun hän onnistuu hankkeessa. Onneksi meillä oli Tarja.

Ana Mitrunen kommentoi:

Loputtomia kokouksia, ristikkäisiä näkemyksiä ja 25 kunnianhimoista kirjoittajaa, jotka antoivat kaikkensa Wahlroosin taustoja tutkiessaan. Näistä aineksista saatiin siivilöityä johdonmukainen, vetävä ja vieläpä alle tuhatsivuinen kirja.

Wahlroos-kirjan Facebook-sivut