Te, me, ne.

Mikko Gustafsson & Janne Huuskonen:

Kultainen vasikka: järjestäytynyt rikollisuus Suomessa

Johnny Kniga 2019. Kansi: Ana Mitrunen.

Painotan aina perusteellisen taustatyön tärkeyttä. Se on kuin tarinan nivelistö, genrestä riippumatta. Mikolle ja Jannelle sitä ei tarvinnut tähdentää, koska rikostoimittajataustaiselle kaksikolle taustatyö oli kuin toinen luonto. Työskentely oli määrätietoista, järjestelmällistä, perinpohjaista. Kustannustoimittajalle se on kuin, no, viileä sade kesken pitkän helteen.

Kultaisen vasikan lujuuden suojissa on myös harvinaislaatuista sanoisinko ihmisyyttä. Kirjan ihmiskohtalot todistavat, että kaikista meistä voi tulla mitä tahansa. Moneen kertaan, hyvässä ja pahassa. Jannen ja Mikon asiallisen luonteva ote ei holhoa, ei herkuttele eikä tuomitse. Viilana kirpaisevassa kakussa maailman siistein kuvaliite, ulkoasu graafikko Ana Mitrusen taattua laatua.

Mikko kommentoi:

Tarja teki rautaisella ammattitaidolla kaiken, mitä kirjoittaja voi kustannustoimittajalta vain toivoa. Hän auttoi meitä kirjoittajia myös löytämään, kiteyttämään ja avaamaan tietomassasta sen, mikä löydöksistä teki lukijan kannalta merkittäviä. Se on korvaamatonta työtä, joka ei näennäisesti näy lukijalle. Hyvä kustannustoimittaja on kuitenkin ratkaisevassa asemassa siinä, että tekstistä tulee kiinnostava.

Janne kommentoi:

Tarjan ansiosta Kultaisesta vasikasta tuli timantti. Hän kysyy ja haastaa lukijan puolesta väsymättä. Tietokirjailijalle hän on taivaan lahja. Tarja pohti ja sparrasi kanssamme myös hyvin kinkkisiä, kuten nimien julkaisua ja yksityiselämän suojaa. Kun Tarjalle antaa työnsä, tietää, että se on hyvissä käsissä.

Ana kommentoi:

Kuvaliitteen ”rikollisuuden metrokartta” on varmaan monimutkaisin kaavio, jonka olen urani aikana tehnyt. Mutta tämänkin homman Tarja piti raiteillaan.

Kultainen vasikka Johnny Knigan sivuilla.