Yhdessä.

Työryhmä & Hanna Nikkanen:

Hyvän sään aikana: mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken

Into 2017. Kansi: Ana Mitrunen.

Kun toimittaja ja tietokirjailija Hanna Nikkanen oli vierailevana journalistiikan professorina Tampereen yliopistossa, hän kokosi opiskelijaryhmän tutkailemaan uusia näkökulmia ilmastonmuutosjournalismiin. Hankkeen yhtenä osasena oli tietokirja, jonka tekemiseen sain onnekseni osallistua kustannustoimittajana. Työskentely oli intensiivistä, rentoa, näkemyksellistä, pelotonta. Melkoinen teos siitä syntyikin.

Graafikko Ana Mitrunen paketoi suurenmoisen sisällön suurenmoisen ulkoasun suojiin. Hyvän sään aikana on itsessään osoitus yhdestä ydinlausumastaan: Yksittäisen ihmisen saavutukset ovat rajalliset, yhdessä pystymme melkein mihin tahansa. Kanava-palkinto 2017, Tieto-Finlandia-ehdokkuus 2017, Vuoden lehtikuva 2017 (Ella Kiviniemi). Valtion tiedonjulkistamispalkinto 2018.

Mahtavassa työryhmässä olivat silloiset opiskelijat Silja Annila, Elli Harju, Sanni Harmanen, Tiina Heikkilä, Juho Kankaanpää, Esa Keskinen, Ella Kiviniemi, Minea Koskinen, Linda Manner, Sanni Mattila, Jannika Melkko, Erkki Mervaala, Markus Mäki, Samuli Niinivuo, Alma Onali, Sanna Pekkonen, Lasse Poser, Johannes Roviomaa, Reetta Rönkä, Sinikka Suominen ja Kaisa Uusitalo.

Hanna kommentoi:

Hyvän sään aikana -kirjahankkeen alkaessa ilmastojournalismilta puuttuivat perinteet ja vakiintuneet käytännöt: miten globaalia ilmiötä voi kuvittaa, miten äärimmäistä monimutkaisuutta voi tarinallistaa, miten yhteen juttuun voi fiksusti yhdistää talouden ja fysiikan ja sodat ja tunteet? Kenelläkään ei ollut valmiita vastauksia. Sitä paitsi kenelläkään meistä ei ollut kokemusta siitä, miten tietokirjaa tehdään yli 20 tekijän porukassa. Lähdimme siis monella tavalla umpihankeen, kauas journalismin viitoitetuista poluista. Kirjan kustannustoimittajana Tarja Lipponen toimi kuin taitava eräopas: hän kulki ryhmän mukana alusta loppuun, tutustui jokaiseen kirjoittajaan, ja osasi sekä huolehtia yksityiskohdista että muistuttaa suurista linjoista.’

Ana kommentoi:

Tämä kirja olisi ansainnut Tieto-Finlandian! Perusteellinen ja tuoreita näkökulmia avaava teos nuorilta journalisteilta, joiden työtä Hanna ja Tarja luotsasivat varmalla otteella.

Hyvän sään aikana Ana Mitrusen sivuilla

Kirjasta työryhmän sivustolla